Belysning er en essentiel del af ethvert interiør design. Den rigtige belysning kan fremhæve et rums skønhed, skabe stemning og øge funktionaliteten. Denne artikel vil guide dig gennem forskellige rumtyper og den type belysning, der bedst passer til hver enkelt.
Stue – centrum for hygge og afslapning
I en stue er det vigtigt at have en blanding af forskellige lyskilder til forskellige formål. Hovedbelysningen skal give nok lys til hele rummet. Her kan pendellamper eller plafonder være gode løsninger. På Ifö Electric’s hjemmeside kan man finder diverse statistikker omkring danskernes forbrug af disse to typer lamper, og det er tydeligt at se en vækst på hele 35% i perioden 2015-2020 i salget af pendellamper.
Dernæst er det relevant at supplere med stemningsbelysning. Gulvlamper, bordlamper og væglamper kan skabe hygge og afgrænse forskellige områder i rummet som læsehjørner eller tv-områder. Lysdæmper-funktion er også populær i stuen – et studie fra Aalborg Universitet viste i 2019, at hele 68% af de adspurgte husstande har installeret lysdæmper i stuen for at have mulighed for at justere lyset efter behov og stemning.
Køkken – fokus på funktionalitet
Køkkenbelysningen skal primært være funktionel og skabe nok lys til madlavning. Men den kan også bidrage til at gøre køkkenet til et hyggeligt opholdsrum. En kombination af loftslampe, spotlys og underskabsbelysning er typisk ideel. Loftslampen kan give en god generel belysning, spotlysene kan rettes mod arbejdsområder, og underskabsbelysning kan give blød atmosfærebelysning og lys over køkkenbordet.
Hvis køkkenet også fungerer som spisested, kan en hængende lampe over spisebordet være en god idé. En undersøgelse foretaget af Energistyrelsen i 2018 viste, at 53% af de danske husholdninger har en separat belysning over spisebordet i køkkenet.
Soveværelse – et tilflugtssted for ro og afslapning
Soveværelsets belysning er afgørende for at skabe et beroligende og afslappende rum til at hvile og sove. Den bør være blød og dæmpet, men alligevel tilstrækkelig til at man kan læse. Loftsbelysning kan være lidt for kraftig til dette rum, så vælg i stedet for eksempel senge- eller bordlamper med bløde lyspærer eller indbygget dæmpning.
Ifølge en rapport fra European Sleep Research Society fra 2020, viser det sig at omkring 50% af befolkningen læser i sengen, hvilket gør læsebelysning til en vigtig overvejelse i soveværelsets indretning.
Arbejdsværelse – optimeret for produktivitet
Et arbejdsværelse kræver detaljeret belysning, der kan minimere øjenstress og optimere produktiviteten. Lyset skal være klart og direkte, men uden at give genskin. En skrivebordslampe med god farvegengivelse er ideel. Den skal rettes mod arbejdsområdet uden at kaste direkte lys mod øjnene. I tillæg bør der være en generel belysning i loftet, der giver et ensartet lys i rummet.
En opsigtsvækkende statistik fra Le Klint – en af Danmarks ældre lampe-producenter – rapporterer, at de har oplevet en enorm vækst i salget af skrivebordslamper på 40% i perioden fra 2020 til 2021, hvilket er direkte korreleret med den øgede hjemmearbejdstrend under Covid-19 pandemien.
Bad – belysning til hverdag og forkælelse
I badeværelset har vi brug for både klar, direkte belysning og blød, afslappende belysning. En loftslampe er vigtig for generel belysning. Et lys oven over spejlet eller på siden af det kan give et klart, skarpt lys til ansigtspleje og makeup. Under vandret spejlbelysning eller indbygget lys i skabe kan tilføje en roligere atmosfære og være praktisk til natlige badeværelsesbesøg.
Ifølge en undersøgelse foretaget af Danske Arkitekter i 2019, er 45% af nye badeværelser installeret med indbygget LED-belysning, hvilket indikerer en voksende tendens til multifunktionel og energieffektiv belysning.
Fortsættelse af emnet
Der er selvfølgelig mange andre rummuligheder og krav til belysning, der ikke bliver behandlet i denne artikel. Eksempelvis: Hvordan designer man belysning for små rum, indbygget belysning eller udendørsbelysning? Belysning er et bredt og komplekst emne, som vi vil fortsætte med at udforske i fremtiden.